• slideshow

Spreekbeurt

Hoe maak je een spreekbeurt of presentatie over de Brandweer?

Als je een spreekbeurt of presentatie over de brandweer wilt houden, kun je veel informatie op deze website vinden onder het onderdeel werkstuk. Om een mooie presentatie te houden, hebben we hier wat nuttige tips voor je samengesteld:

Spreekbeurt of presentatie
Bij een spreekbeurt of een presentatie is het enorm belangrijk dat je goed voorbereid bent. Die voorbereiding begint uiteraard met het zoeken naar informatie. Let bij dat zoeken op de volgende dingen:

 • Verzin vooraf zo precies mogelijk een onderwerp. Ga dan pas zoeken naar informatie. Als je dat andersom doet, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
 • Stel, je hebt informatie gevonden. Waarschijnlijk is dat een behoorlijke hoeveelheid geworden. Probeer nu zo goed mogelijk de belangrijkste zaken eruit te halen. Dat mag best even duren.
 • Om er voor te zorgen dat je tijdens je presentatie of spreekbeurt niet voor vervelende verassingen komt te staan, is het heel verstandig om een zogenaamd 'opstellingsplan' te maken. Dit is eigenlijk de voorbereiding. In dat plan moet je de volgende opschrijven:

De voorbereiding

1.      Algemeen:

a.      Onderwerp

b.      Totale tijdsduur

c.      Assistenten (als je gebruik maakt van bijvoorbeeld een videorecorder of sheets, dan is het handig om iemand uit de klas te vragen om je te helpen. Als je dat allemaal zelf moet doen, raak je misschien de draad van je verhaal kwijt)

2.      De tijdsindeling:

a.      Bepaal vooraf hoelang ieder onderdeel mag duren. Zorg ervoor dat je niet te lang met één onderdeel bezig bent.

b.      Ga na hoe lang je bezig bent met het opzetten van alle dingen die je nodig hebt (bijvoorbeeld posters op het bord hangen of de videorecorder klaarzetten.)

3.      De indeling:

a.      Als je een spreekbeurt of presentatie gaat houden, moet je natuurlijk het middelpunt zijn. Iedereen moet je kunnen zien. Om daarvoor te zorgen moet je bedenken hoe de tafels en stoelen in jouw klas het beste neergezet kunnen worden zodat iedereen je ziet en hoort.

4.      Als je klaar bent met de spreekbeurt zullen er ongetwijfeld vragen uit de klas aan je worden gesteld. Probeer daarom thuis alvast een paar vragen te verzinnen die misschien worden gesteld.
 

De spreekbeurt of presentatie zelf
Elke presentatie of spreekbeurt heeft een bepaalde opbouw. Je kunt het beste deze opbouw aanhouden:

 • Opening: Je vertelt wie je bent, waar je het over gaat hebben en waarom je het daarover gaat hebben. Je maakt een goede indruk als je een leuke openingszin hebt.
 • Inhoudsopgave: je vertelt waar je het de komende minuten over gaat hebben. Dit kan je het best op een sheet zetten.
 • Romp: het eigenlijke verhaal wat je wilt vertellen. De belangrijkste dingen van dit gedeelte moet je ook op een sheet zetten.
 • Samenvatting: je vat kort samen wat je net, in de 'romp' gezegd hebt.
 • Vragen: als er iemand in de klas een vraag heeft kan dat nu gebeuren.
 • Afsluiting: je bedankt iedereen voor de aandacht en zegt gedag.
 • Probeer de zinnen zo kort mogelijk te houden. Als je hele lange zinnen gebruikt kan je in de war raken en snappen je klasgenoten het misschien niet meer.
 • Gebruik ook zo min mogelijk moeilijke woorden. Als je die bij het verzamelen van de informatie tegenkomt, zoek ze dan op in het woordenboek.
 • Als je gebruik maakt van sheets, dan moet je goed oppassen dat je maximaal zes regels op één sheet zet. Meer regels maakt het erg onduidelijk.

Je hebt het opstellingsplan gemaakt en de spreekbeurt of presentatie klaar. Het moment is aangebroken: je gaat voor de klas staan. Ook dan moet je op een paar belangrijke zaken letten:

Tijdens de presentatie

 • Waarschijnlijk ben je een beetje nerveus. Daardoor kan het zijn dat je zacht gaat praten. Let er dus op dat je hard genoeg praat.
 • Door de zenuwen ga je soms ook veel te snel praten. Ook dat is niet goed. Als je thuis goed oefent kan je ervoor zorgen dat dat niet gebeurt. Las ook af en toe een korte pauze in (een paar seconden).
 • Ook de intonatie is erg belangrijk. Intonatie is eigenlijk de toon waarop je spreekt. Die kan vragend, eentonig of heel levendig zijn. Pas ervoor op dat je niet steeds dezelfde intonatie hebt. Dat kan erg saai voor het publiek zijn. Ook hier moet je goed op oefenen.
 • Hoe is je uitspraak? Maak je de woorden die je uitspreekt goed af en slik je geen woorden in?
 • Probeer tijdens het praten ook eens een paar gebaren te maken. Niet te veel, maar net genoeg om er een beetje levendig bij te staan. Het kan natuurlijk zo zijn dat je van de zenuwen een beetje aan je haar gaat plukken of dat soort dingen. Probeer dat zoveel mogelijk te vermijden.
 • De houding die je aanneemt is ook belangrijk. Sta in ieder geval recht op. Geen kromme rug ofzo. Je moet ook niet staan te wiebelen of steeds van een been op het andere gaan staan. Het kan ook geen kwaad om je tijdens je verhaal af en toe een stukje te verplaatsen. Dus niet alleen op één plek blijven staan.
 • Als je aan het praten bent moet je het publiek zoveel mogelijk aankijken. Lukt dat niet zo goed (omdat je bijvoorbeeld telkens in de lach schiet of zoiets) kijk dan net over de hoofden van je toehoorders.

 

Foto's of plaatjes
Als je foto's wilt gebruiken bij je presentatie, mag je de plaatjes op deze websites vrij gebruiken. Het staat wel zo netjes als je erbij vermeldt waar je ze vandaan hebt.

Veel succes!!